Flytta – checklista och tips
När du ska flytta är det mycket som ska göras för att flytten ska löpa på så smidigt som möjligt. I denna steg för steg-guide kan du följa vår checklista på allt du måste göra innan du flyttar.
1. Säg upp ditt hyreskontrakt
Börja med att säga upp ditt hyreskontrakt i god tid innan flytten. Titta på ditt hyreskontrakt och säg upp det så att uppsägningstiden löper ut i samband med att du flyttar. För hyresrätter är uppsägningstiden vanligtvis tre månader. Om du däremot har hyrt en privatägd bostad i andra hand kan uppsägningstiden vara så pass kort som en månad.
Om du flyttar från ett hus eller en bostadsrätt handlar det istället om att tajma försäljningen med att du flyttar in i din nya bostad. En del väljer att sälja innan de börjar leta efter en ny bostad medan andra gör tvärtom. Välj det som du känner dig trygg med och passar din ekonomi bäst.
Tänk på! Om du säljer din bostad innan du har hittat någon ny måste du ordna med ett tillfälligt boende i god tid före avflyttning.
Har du barn som måste byta skola eller förskola måste du ordna med det flera månader innan flytten.
Se till att du har giltigt pass och visum om du flyttar utomlands
Går flytten utomlands måste du se till att du har ett giltigt pass och visum. Kontrollera detta flera månader innan flytten så att du har tid att ordna ett nytt pass och visum om det skulle behövas.
2. Boka en flyttfirma
Jämför och boka en flyttfirma ett par månader före flyttdagen. På så vis kan du vara säker på att du får hjälp när du ska flytta.
Detta ska du titta på när du jämför flyttfirmorna
- Flyttfirmans tjänster. Olika flyttfirmor kan erbjuda olika typer av tjänster. Se till att du kan få hjälp med det du vill. Om du exempelvis flyttar till tredje våningen i ett bostadshus utan hiss måste du vara säker på att flyttfirman hjälper dig att bära upp dina saker.
- Att flyttfirman är med i en branschorganisation. Om flyttfirman är med i en branschorganisation, exempelvis SMF eller S3F, kan du vara säker på att det är ett pålitligt företag du anlitar.
- Flyttfirmans försäkringar. Kontrollera att flyttfirmans försäkringar täcker föremål du själv har packat.
- Flyttfirmornas priser. Prisbilden kan skilja sig kraftigt åt mellan olika flyttfirmor. Jämför därför alltid priserna och välj den billigaste.
Tips! Kontrollera parkeringsmöjligheterna vid den gamla och nya bostaden. Utan goda parkeringsmöjligheter blir det svårt att använda en flyttbil.
3. Adressändra
Någon månad innan du flyttar bör du adressändra till den nya bostaden. Det gör du enkelt via Skatteverkets hemsida. I samband med att du adressändrar kan du bestämma när den nya adressen ska börja gälla som din folkbokföringsadress.
Skatteverket sprider den nya adressen till flera myndigheter och organisationer. Men för att vara säker på att alla får ta del av uppgifterna bör du själv meddela banken, din mobiloperatör, ditt energibolag, med mera om din nya adress.
4. Flytta över abonnemang och hemförsäkring
Flytta över dina telefon- internet- och tv-abonnemang till din nya bostad om det är möjligt. Tänk på att en övergång kan ta lite tid, så gör det cirka en månad före flytten.
Det är inte säkert att du kan flytta över alla dina abonnemang. Om du inte kan göra det måste du säga upp abonnemanget i tid så att en eventuell uppsägningstid hinner löpa ut. Det är bara onödigt att betala för dubbla abonnemang bara för att du inte sade upp det i tid.
Flytta även över din hemförsäkring till din nya bostad.
5. Anlita en städfirma
Vill du ta in en städfirma för att flyttstäda bör du anlita den cirka en månad innan flytten. Själva städningen sker dock först ett par dagar innan du flyttar, men det gäller att du har framförhållning för att kunna få hjälp när du behöver det.
Om du inte vill anlita en städfirma kan du alltid flyttstäda själv. Tänk dock på att det tar lång tid och det är mycket som ska göras, så du kan vilja ta hjälp av familj och vänner.
Fördelar och nackdelar med städfirma
+ Du slipper göra det själv
– Det är dyrt
Fördelar och nackdelar med att flyttstäda själv
+ Du sparar pengar
– Det tar lång tid
6. Hyr ett förråd om du inte får tillgång till bostaden i samband med flytten
Om du inte får tillgång till din bostad i samband med flytt måste du boka någon form av magasinering där du kan förvara dina saker under tiden. På Prinsens Lager har vi förråd i flera storlekar och både varm- och kallförråd. I och med att du förvarar ett helt bohag är ett varmförråd att rekommendera. Där kan du förvara vad du vill utan att behöva oroa dig för att det ska gå sönder. Elektronik, kläder och andra textilier kan nämligen ta skada av att förvaras i ett förråd som kan bli kallt och fuktigt.
Du bör boka ditt förråd i god tid så att du vet att du har någonstans att förvara dina saker när det blir dags att flytta. Prinsens Lager har förråd i följande ständer:
- Visa förråd i Enköping
- Visa förråd i Falun
- Visa förråd i Göteborg Backaplan
- Visa förråd i Göteborg Landvetter
- Visa förråd i Göteborg Mölndal
- Visa förråd i Göteborg Partille
- Visa förråd i Helsingborg
- Visa förråd i Karlstad
- Visa förråd i Katrineholm
- Visa förråd i Kristinehamn
- Visa förråd i Linköping
- Visa förråd i Lund
- Visa förråd i Norrköping
- Visa förråd i Norrtälje Backtorp
- Visa förråd i Norrtälje Sika
- Visa förråd i Nyköping
- Visa förråd i Stockholm Haninge
- Visa förråd i Stockholm Nacka
- Visa förråd i Stockholm Åkersberga
- Visa förråd i Strängnäs Kvitten
- Visa förråd i Strängnäs Ärja
- Visa förråd i Trelleborg
- Visa förråd i Uppsala
- Visa förråd i Västerås
- Visa förråd i Östhammar
7. Börja flyttpacka
Med några veckor kvar till flytten är det dags att börja flyttpacka. Börja med att införskaffa flyttkartonger, bubbelplast, tejp och annat som behövs. Om du har anlitat en flyttfirma kan de ofta erbjuda dig allt du behöver för att flyttpacka.
När du väl börjar packa ska du börja med det minst viktiga och sådant du klarar dig utan. De sista dagarna före flytten kan du börja packa ned de viktigaste sakerna.
Tips! Passa på att rensa bort kläder och prylar du inte längre behöver.
Att tänka på när du flyttpackar
- Märk alla lådor. Skriv på varje flyttkartong vad den innehåller. På så vis blir det lättare att veta var alla saker finns när det blir dags att packa upp.
- Håll lådorna upprätt. Gör gärna en markering på vad som är upp och ned på lådan. Känsliga föremål kan ta skada om de fraktas upp och ned.
- Lasta inte lådorna för tungt. En för tungt lastad låda riskerar inte bara att gå sönder. Du riskerar även att skada dig om du bär för tungt.
- Packa känsliga föremål separat. Flera olika känsliga föremål ska packas separat. Glas, tallrikar och annat ömtåligt riskerar annars att slå mot varandra under transporten. Vill det sig illa kan föremålen gå sönder.
8. Flytta till den nya bostaden eller förrådet
Har du anlitat en flyttfirma ska du säkerställa att flyttbilen som kommer verkligen tillhör den flyttfirman som du anlitade. Be även flyttarbetarna att skriva under en inventeringslista innan de ger sig av med ditt bohag.
Se till att frakta bort alla saker innan du börjar flyttstäda. Om du inte har fått tillträde till den nya bostaden är det nu du flyttar över dina saker till ditt förråd som du har hyrt.
9. Flyttstäda
Det sista du ska göra innan du kan lämna din bostad är att flyttstäda. När du flyttstädar ska hela bostaden göras ren. Det innebär mer än att bara dammsuga och putsa fönstren. När du lämnar bostaden ska du eller städfirman som du har anlitat ha gjort rent alltifrån köksfläkten, till skåpluckor, rör och ledningar.
Skulle nästkommande hyresgäster eller bostadsägare inte vara nöjd med städningen kan du tvingas betala kostnaden för att anlita en städfirma som städar om bostaden.